3D nyomtatás

Mi is pontosan a 3D nyomtatás?

A 3D nyomtató digitális modellekből háromdimenziós tárgyak alkotására képes eszköz. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés és a hobbi szintű használat, de a technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazásra is alkalmas. A 3D nyomtató additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat, szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot, és a megmaradó rész lesz a kész termék. Amióta a 3D nyomtatás előtérbe került, az additív gyártás ellentéteként a hagyományos eljárást szubtraktív gyártásnak is szokták nevezni. A 3D nyomtatás egyike a 21. század forradalmian új technológiái.

Mit tudunk mi nyújtani meglévő és leendő partnereink számára?

Gépparkunk folyamatosan megújuló, bővülő, melyben megtalálhatók az FDM/FFF technológiával működő, különböző beépítési méretekkel rendelkező asztali gépek (Craftbot, Ultimaker), illetve a második generációs delta technológiájú professzionális FFF ipari nyomtatók is.

Jelenleg a gépparkunk 18 3D-s nyomtatóból áll, melyet kiegészít a modellezéshez nélkülözhetetlen 2db 3D-s professzionális szkenner, több telepített AutoCAD rendszer, egy CNC maró, több fúró, maró berendezés illetve kézi gépek.

 A nyomtatók a felépítettségük, a beállított gyártási sebességük, a felhasználásra kerülő anyagok, valamint a kalibrációs technika függvényében tized- mm pontosságú, tűrésű terméket állítanak elő.
A műszaki anyagfelhasználást tekintve alapvetően a környezetbarát anyagok széles spektrumával dolgozunk, ezen belül pedig a nyomtatási technológiának megfelelően filament (szálhúzott), nagy teljesítményű anyagokat (pl:PP, PA, PC, NYLON, ABS, stb.) alkalmazunk. Újabban meginditottuk az extra gyors nyomtatási sebeséget biztosító - SLS/SLA adalékanyag rendszert felhasználó - nyomtatási rendszer fejlesztést is.

FDM technológiánk

Az ipari FDM technológiás palettánk több Craftbot, Ultimaker,Stratasys és egy nagy méretű FFF nyomatóból áll. Amely szintén szálhúzó technológiával működik, de kialakításának köszönhetően a nyomtató feje 500°C-ig, míg a nyomtató tálca 150°C-ig ,a nyomtató kabin pedig akár 100°C-ra fűthető. Így lehetővé teszi a különböző speciális alapanyagok nyomtatását is.A VP75 delta architektúrára épült és elsősorban a nagy pontosságú sorozatgyártásra specializált.

  • PLA,PETG 
  • ABS,NYLON
  • PA12, ASA, 
  • Szálerősített ipari alapanyagok
  • PVA

SLA technológiánk

Kifogástalan nyomtatás, minden alkalommal.
Az ipari 3D nyomtatás következő generációja. A korszerű Low Force Stereolithography (LFS) TM technológiával, a Formlabs teljesen újratervezte a műgyanta alapú 3D nyomtatást, hogy drasztikusan csökkentsék a nyomtatási folyamat erőit. A Low Force Stereolithography (LFS)TM egy olyan sztereolitográfia alapú 3D nyomtatási technológia, amely rugalmas nyomtatótartállyal és lineáris levilágítási megoldással kiemelkedő nyomtatási minőséget és rendkívül megbízható működést tesz lehetővé. A nyomtató belsejében kialakító, Light Processing Unit (LPU) kompakt, objektívvel és tükrökkel ellátó rendszert használ a pontos és ismételhető nyomtatáshoz.

SLS technológiánk

Az SLS (Selective laser sintering) egy porágyfúziós technológia, amely egy hőforrás, pontosabban egy nagy teljesítményű lézer használatával olvasztja össze az alapanyagot egy háromdimenziós tárggyá. Az EOS P 110 Velocis  vékony rétegben műanyagport terít az építőplatformra egy semleges nitrogéngáz-kamrában, majd a 70 W-os CO2-lézer egybeolvasztja a port. A platform ezután lejjebb süllyed, és egy következő réteg por terül el, majd a lézer újra működésbe lép. Ez a folyamat ismétlődik, amíg a tárgy el nem készül. A nyomtató munkadarabot körbevevő por támaszanyagként szolgál, így kifejezetten bonyolult, akár összeszerelt,vagy mozgó alkatrészekkel is rendelkező nyomatok is készíthetők. A modelleket a nyomtatótartályból való eltávolítását követően nagynyomású levegővel és üveggyönggyel lefújják, így távolítva el a felesleges, fel nem használt port.
Az utómunkálatok tekintetében az SLS kevésbé időigényes, mint sok más 3D nyomtatási módszer.
Beépíthető térfogat: 250 x 250 x 325 mm

 SLM technológiánk

Gépünkkel a hagyományos eljárásokkal ellentétben 1 darabban legyárthatja a legbonyolultabb szerszámot, megelőzve a szerelésből, összeállításból adódó méretproblémákat, miközben rengeteg időt spórolhat meg az átállások, további forgácsolási műveletek kihagyásával!

 Rétegről rétegre (0.05mm vastagságban) építik fel az alkatrészt, miközben nagy pontossággal meg is munkálják azokat, lehetővé téve, hogy bármilyen mély hornyot, hűtőcsatornát, bordát, furatot vagy szabad 3D formát alakítson ki szikraforgácsolás és utómunka nélkül.Lehetőség nyílik teljesen szabad belső hűtőcsatornák, furatok kialakítására, így a hagyományos utófeldolgozással készült hűtőfuratokhoz képest. Az így létrehozó termékek jóval jobbak és hatékonyabbak a hűtésben, hozzájárulva a fröccsöntési idő jelentős csökkenéséhez, és az öntö darab minőségének nagyfokú javulásához

A lézeres szinterezés beállításának módosításával lehetőségünk van befolyásolni a készülő anyag szerkezetét, így porózus struktúrák beiktatásával elérhetjük a legoptimálisabb gázventillációt, csökkentve a gyanta töltési idejét és megelőzve a töltési hibákat, illetve a gáz begyulladásának lehetőségét.

 

Érdeklik az újdonságok?

Legyen naprakész a legújabb termékekinről, és értesüljön elsőként a legújabb akciókról!