Technológia

A 3D nyomtató digitális modellekből háromdimenziós tárgyak alkotására képes eszköz. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés és a hobbi szintű használat, de a technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazásra is lehetőség nyílik.

Alkalmazott 3D Nyomtatási technológiáink

FDM

Az FDM (Fused Deposition Modeling) technológia hatékony, a Stratasys által szabadalmaztatott, additív gyártási módszer. Segítségével koncepciómodellek, működőképes prototípusok és végfelhasználói alkatrészek készíthetők normál, mérnöki felhasználású és nagy teljesítményű hőre lágyuló műanyagból. Ez az egyetlen olyan professzionális 3D nyomtatási technológia, amely ipari felhasználású, hőre lágyuló műanyagot használ, így az elkészült elemek egyedülálló mechanikai, hő- és vegyi ellenállással bírnak.Az FDM technológiával ugyanazokból az erős műanyagokból készíthet elemeket, amelyeket a fröccsöntés és más hagyományos gyártási folyamatok során is használnak. Kihasználhatja a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, és közben az ipari felhasználású, hőre lágyuló műanyagok megbízhatóságára támaszkodhat.

SLS

Az SLS, azaz szelektív lézer szinterezés egy régóta ismert és gyakran használt technológia, amely biztosítja a termékötletek leggyorsabb piacra kerülését. Számos iparágban használják ezt a gyors, rugalmas és költséghatékony innovatív gyártási technológiát. Az SLS eljárás egy rétegenként építkező gyors prototípusgyártási megoldás. Az technológia lényege, hogy a rétegről rétegre, automatikusan terített porszemcséket lézer segítségével olvasztják össze. Ennél az eljárásnál először poliamid (PA) porszemcséket használtak fizikai modellek gyártására. A PA porszemcsék összeolvasztása egy pontosan szabályozott lézerrel történik, így a kész modell szilárdsági paraméterei megközelítik a fröccsöntött PA alkatrészek tulajdonságait. Így nem csak látványmodellként lehet a nyomtatványokat használni, hanem sokféle fizikai, funkcionális tesztelés elvégzésére, illetve kiértékelésére is alkalmasak. Ezen előnyök lehetővé teszik egyes termékek esetében az úgynevezett közvetlen, szerszám nélküli gyártást is.

A közvetlen gyártás lehetőségével elhagyható a költséges, hosszú átfutási idejű szerszámgyártás. Ez azt jelenti, hogy ha felmerül egy adott alkatrész gyártásának igénye, akkor annak CAD modelljét betöltjük az berendezés vezérlésébe, és az adott mennyiséget „kinyomtatjuk”. Ennek köszönhetően az SLS gépek termelékenysége egyedülálló.

SLM

Ez a leggyakoribb por alapú fémnyomtatási eljárás. Az SLM 3D nyomtatók nagy energiájú lézersugárral olvasztják össze a nyomtatandó alkatrészek rétegeit. A nyomtatás után a kezelő eltávolítja a kinyomtatott alkatrészt (vagy alkatrészeket) az építő tálcáról és utókezeli azokat. Ez a technológia ma a legelterjedtebb ipari fémnyomtatási eljárás, a többi technológiát általában ehhez hasonlítva értékelik. Az SLM nyomtatott fém alkatrészekre nagy precizitás jellemző, ideális olyan komplex alkatrészek előállítására, amelyek a hagyományos forgácsolásos technológiákkal nem, vagy csak nehezen előállíthatóak. A felhasználási területek nagyon változatosak, használják fogászatban és egyéb egészségügyi alkalmazásokban, de a légiközlekedés iparágában is. A nyomtatási sebesség közepes. A nyomtátás pontossága a lézersugár szélességétől és a rétegvastagságtól függ.

Ezeknek a gépeknek a felhasználhatóságát elsősorban az üzemi területtel szemben támasztott komoly követelmények és az utómunkálás nehézségei korlátozzák. Az SLM fémnyomtatókat csak is képzett szakemberek üzemeltethetik.

Gépünkkel a hagyományos eljárásokkal ellentétben 1 darabban legyárthatja a legbonyolultabb szerszámot, megelőzve a szerelésből, összeállításból adódó méretproblémákat, miközben rengeteg időt spórolhat meg az átállások, további forgácsolási műveletek kihagyásával!

ELŐNYEI:

  • rétegről rétegre (0.05mm vastagságban) építik fel az alkatrészt, miközben nagy pontossággal meg is munkálják azokat, lehetővé téve, hogy bármilyen mély hornyot, hűtőcsatornát, bordát, furatot vagy szabad 3D formát alakítson ki szikraforgácsolás és utómunka nélkül.

  • lehetőség nyílik teljesen szabad belső hűtőcsatornák, furatok kialakítására, így a hagyományos utófeldolgozással készült hűtőfuratokhoz képest. Az így létrehozott termékek jóval jobbak és hatékonyak a hűtésben, hozzájárulva a fröccsöntési idő jelentős csökkenéséhez, és az öntött darab minőségének nagyfokú javulásához
  • a lézeres szinterezés beállításának módosításával lehetőségünk van befolyásolni a készülő anyag szerkezetét, így porózus struktúrák beiktatásával elérhetjük a legoptimálisabb gázventillációt, csökkentve a gyanta töltési idejét és megelőzve a töltési hibákat, illetve a gáz begyulladásának lehetőségét.

Max. alkatrész méret: 256 mm x 256 mm x 300 mm, maximálisan megengedett szinterezési tömeg: 150 kg.

Nyomtatási anyagok

  • PLA,PETG 
  • ABS,NYLON
  • PA12, ASA, 
  • Szálerősített ipari alapanyagok
  • PVA

Érdeklik az újdonságok?

Legyen naprakész a legújabb termékekinről, és értesüljön elsőként a legújabb akciókról!